AN/SPQ-11 COBRA JUDY

Posted 6 years ago by SuperAdmin

AN / SPQ-11 COBRA СЪДИИ

Радарът “Кобра Джуди” е корабна радарна програма, базирана на американския военен коеаб – Observation Island[T-AGM-23]. COBRA JUDY работи от Пърл Харбър и е предназначен за откриване, проследяване и събиране на разузнавателни данни за Америкнски, Руски и други стратегически балистични тестове за  ракети над Тихия океан.

Радарът с поетапно масово предаване AN / SPQ-11 е предназначен да открива и проследява ICBM, изстреляни от Русия в ракетния им обхвата от запад до изток. Cobra Judy работи в обхвата 2900-3100 MHz. Осмоъгълният масив от ленти във формата на буквата “S”, съставен от 12 288 антенни елемента, образува голяма осмоъгълна структура с диаметър около 7 м. и е интегрирана в механично въртяща се стоманена кула. Цялата система тежи около 250 тона и е с височина над 40 метра.

През 1985 Raytheon инсталира радар с X-ленти с честота 9 GHz, използвайки параболична антена за допълване на S-лентовата фазирана матрична система. Антената с височина колкото пет етажна сграда с X-ленти се монтира зад кърмата на кораба и пред поетапния масив. Актуализацията на X-лентата имаше за цел да подобри способността на системата да събира разузнавателни данни на крайната фаза на тестовете за балистични ракети, тъй като работата в X-обхвата предлага по-добра степен на разделителна способност и разделяне на целта.

Радарите S-Band и X-Band се използват за проверка на съответствието на договорите и осигуряват подкрепа за тестовете за разработване на ракети от Организацията за защита на балистичните ракети.Радарите също се използват за научноизследователска и развойна дейност в зони, които не са достъпни за наземни сензори.

 

Корабът се управлява от военно командване на морските операции на САЩ към Центъра за технически приложения на военновъздушните сили на САЩ в базата на военновъздушните сили Патрик във Флорида. Центърът за електронни системи осигурява подкрепа, докато отдела на AIA в Патрик AFB,, Флорида наблюдава ежедневната работа.

 

USNS Observation Island е конвертиран търговски кораб, модифициран първо като платформа за тестване на балистични ракети на флота, а след това като платформа за проследяване на ракети. USNS Observation Island работи по целия свят и наблюдава чуждестранни тестове за ракети за командването на разузнавателните служби на ВВС. Военноморското Командване управлява кораби, натоварени с цивилни екипажи и под командването на цивилен началник. Тези кораби, означени със сини и златни ленти, са “Военноморски кораби на САЩ”, или “Кораби на Съединените щати”, какъвто е случаят с командировани кораби.

 

U.S.S. Observation Island започва кариерата си като SS Empire State Mariner. Нейният кил е положен на 15 септември 1952 г. в Ню Йорк в корабостроителна корпорация, Камдън, Ню Джърси. След кратка кариера като търговец, тя е поставена в морския флот. На 10 септември 1956 г. плавателният съд е прехвърлен на флота за използване като морско съоръжение за тестване и оценка на системата за флип-балистични ракети с оръжие.

 

През декември 1958 г. корабът е пуснат в експлоатация под името USS Observation Island (EAG-154). По време на преобразуването са направени обширни промени в надстройката и задържането на инсталацията на първата система за оръжие на Fleet Ballistic Missile (FBM). От пускането в експлоатация до 27 август 1959 г. усилията на офицерите и мъжете са насочени към първото изстрелване на ракета “Поларис” в морето. Първото изстрелване на тестова ракета “Поларис” в морето бе успешно проведено от палубата на USS Observation Island – около седем ракети са изстреляни край нос Канаверал през септември 1959 г. След този важен етап и последвалото изстрелване на други ракети “Поларис” корабът започва да поддържа изстрелите на Поларис от подводниците на ФБМ; USS Джордж Вашингтон (SSBN 598) е първата подводница. На 15 декември 1960 г. Observation Island получава наградата за командир на военноморските сили за представянето си по време на първите изстрели в морето на Поларис. На 1 март 1961 г. корабът успешно пуска новата ракета “А2 Поларис” и на 23 октомври подкрепя първото успешно пускане на новата A2 Polaris от подводница на ФБМ, нареченаUSS Ethan Allen (SSBN 608).

През ноември и декември 1961 г. Insight Observation играе новата роля на изследователски кораб на Атлантическия ракетен обхват. През януари корабът се завръща Морската корабостроителница в Норфолк за по-нататъшно модифициране в подготовката за изстрелване на новата A3 Polaris и след завръщането си в Порт Канаверал през март 1962 г., се връща към функцията си на подводничарски кораб за подпомагане на ФБМ, като това продължава и през лятото. Септември и октомври 1962 г. откриха, че Observation Island изстрелва ракети “А2 Поларис” в Атлантическия ракетен обсег. В края на октомври корабът заминава за Хавай през Панамския канал за подобни изстрели в ракетния обсег на Тихия океан. Междувременно ролята на подводната подръжка бе поета от Разрушителите, монтиращи комуникационно и телеметрично оборудване в преносими микробуси. До този момент, всяка подводница Поларис беше подкрепена от Observation Island.

 

Observation Island отпътува Пърл Харбър в началото на декември и пристига в Порт Канаверал преди Коледа. От края на април до началото на юни 1963 г. Observation Island разширява функцията си в океанографското проучване в океанските райони на Атлантическия ракетен обсег. След завръщането си от операциите за наблюдение, на 17 юни 1963 г., Observation Island направи първото успешно морско изстрелване на новата ракета “А3 Поларис”. Непосредствено след изстрелването на втора успешна A3 Polaris на 21 юни, Observation Island отива Морската корабостроителница в Норфолк за допълнителни модификации. Корабът се е върнал в Порт Канаверал в края на август 1963 г. и е подкрепил изстрелването на подводници на ФБМ, включително първото потопено изстрелване на ракета А3 Поларис от USS Андрю Джаксън (SSBN 619) през октомври. На 16 ноември 1963 г. Observation Island е кораб-домакин на покойния президент Кенеди, когато той се качва на борда, за да наблюдава изстрелването на Поларис А2 в морето от подводната подводница USS Andrew Jackson. През зимата на 1963 г. корабът продължава да подкрепя пускането на Polaris от подводници, както и да прави няколко пускания от собствените си палуби.

 

През март 1964 г. корабът отпътува от Порт Канаверал за операции по изстрелване и подпомагане в ракетния обсег на Тихия океан. В началото на юни корабът се завръща в дома си след кратка пауза на пристанището в Акулуко, Мексико. През месеците от юни до октомври 1964 г. Observation Island отново беше открит изпълняващ познатата му функция като подводничарски кораб за подпомагане на подводницата, работещ от Порт Канаверал. На 14 октомври 1964 г. корабът се оттегля от пристанището си за операции в подкрепа на ракетния обсег на Тихия океан. Свободните пристанищата по това време включваха Пърл Харбър, Хавай и Хонг Конг.Разгръщането завършва с пристигането на кораба в Порт Канаверал на 9 април 1965 г. Корабът се завръща в морската корабостроителница в Норфолк през лятото на 1965 г. за период от приблизително два месеца. След този период на ремонт корабът се завръща към ежедневните операции по поддръжката на “Порт Канаверал” за подводници за ФБМ и проучване в Атлантическия ракетен обсег.

 

Корабът е преобразуван в Норфолската военноморска корабостроителница и в резерв от септември 1972 г. На 18 август 1977 г. Observation Island е бил повторно акумулиран от  морската администрация на американския флот и прехвърлен на командването на Военноморските сили и прекласифициран като T-AGM 23.

 

На 14 май 1999 г. Raytheon Support Services, Бърлингтън, Масачузетс, получава договор за фиксирана цена от 11,824,227 долара, за да осигури експлоатация и поддръжка от 14 май 1999 г. до 13 май 2000 г. на радарните системи Cobra Judy и Cobra Gemini разположени на Observation Island USNS и USNS Invincible, съответно. Бяха поискани четири фирми и бяха получени три предложения. Очакваната дата за завършване на договора е 13 май 2000 г. Дата на издаване на заявката е 20 октомври 1998 г. Дата на приключване на договарянето е 13 май 1999 г. 668-та логистична ескадрила, Kelly AFB, Texas, е договарящата дейност.

Общи характеристики, на USNS Observation Island

Строител: Нюйоркско корабостроене

Преобразуване: Мериленд корабостроене и компания Drydock

Електроцентрала: Два котела, насочени турбини, един вал и 19,250 конски сили

Дължина: 564 фута (172 метра)

Греда: 76 фута (23 метра)

Изместване: 17 015 тона (15 468 метрични тона)

Скорост: 20 kts (23 mph, 37 км / ч)

Кораб:

USNS Observation Island (T-AGM 23)

Екип: 143 цивилни

Източници и методи

 

Bookmark the permalink.