Edwin Powell Hubble

Posted 6 years ago by SuperAdmin

Едуин Пауъл Хъбъл (1889-1953)

Едуин П Хъбъл


И така, кой е Едуин П Хъбъл?

Синът на Вирджиния и Джон Хъбъл, Едуин е роден в Маршфилд, Мисури, САЩ, на 20 ноември 1889 г. Едуин, изглежда, е бил особено близък с дядо си по бащина линия, и дядо му веднъж е публикувал статия на дванадесетгодишния Едуин в местен вестник. Не е изненадващо, че статията е за Марс.

 

Какво образование получава Едуин Хъбъл?

Едуин учи в Уайтън, тъй като баща му има офис в Чикаго. В училище има талант и интерес към атлетиката и футбола. След дипломирането си от Уитън, той получава стипендия за половин такса в Чикагския университет, където учи физика, астрономия и математика. През 1910 г. получава магистърска степен, след което получава престижна стипендия от Родос, за да учи право в колеж Queen’s College, Оксфорд. Обратно в Америка, той преминава изпита през 1913 г. и става адвокат в Луисвил, Кентъки.

 

Какво прави след това?

Отегчен от закона, Едвин решава, че астрономията е за него и отново е влиза в Чикагския университет, за да учи за докторска степен. Спечелва докторантурата си през 1917 г. и почти веднага след завършването на устната защита на неговата дисертация, отива да се бие през Първата световна война.

 

Какво се слува с Едуин след войната?

След като се е включил като капитан в 343-та Пехотна, 86-та дивизия, той се бие във Франция и накрая става майор. През 1919 г. отново става цивилен в Сан Франциско и отива в Обсерваторията на връх Уилсън в Пасадена, Калифорния.

Той се жени за Грейс Бърк на 26 февруари 1924 г. в Пасадена. Тази година той открива Cepheid, променлива звезда, в мъглявината Андромеда. Той успява да измери разстоянието до Великата мъглявина и тази на редица други спирални мъглявини, използвайки мощния 100-инчов телескоп във връх Уилсън.

Хъбъл успява да покаже, че най-близките спирални мъглявини са галактики от звезди, клъстери, прах и газ, като Млечния път.

 
Едуин Хъбъл в ръководния телескоп на 1.2-метровата камера Schmidt на Обсерваторията Паломар.
(Институция Карнеги във Вашингтон)

Едуин Хъбъл прави наблюдения на червеното преместване в светлинни вълни от галактиките. Той успява да заключи, че те се отдалечават от нашата галактика със скорост постоянна до разстоянието между тях. Това е известно като Закона на Хъбъл . Той отбелязва, че колкото по-отдалечена е една галактика, толкова по-бързо се движи. Използвайки тези данни, Хъбъл пресмята, че “Големият взрив” се е случил преди 2 милиона години. По-късно доказателствата показват, че това е било преди около 15-20 милиона години.

 

Дали Едуин Хъбъл участва във Втората световна война?

Едуин Хъбъл продължава да работи на връх Уилсън до 1942 г., когато иска да стане член на въоръжените сили през Втората световна война. Не му е разрешено, но се занимава с военни задължения в Абърдийн. Това води до получаване на  Хъбъл на Медал за заслуги през 1946 г.

 

Какво се случва след тази война?

В края на Втората световна война Едуин Хъбъл възобновява работата си в Обсерваторията на връх Уилсън. Той отдавна иска по-голям телескоп и помага за проектирането на 200-инчов телескоп “Хейл”. Когато той бил най-накрая построен на връх Паломар, Едуин е първият, който го използва.

 

Какво идва след това?

Хъбъл продължава изследването си на връх Уилсън и планината Паломар до смъртта си от церебрална тромбоза на 28 септември 1953 г. Той умрира в Сан Марино, Калифорния. Космическият телескоп “Хъбъл”, стартиран на 24 април 1990 г., е кръстен на него.

 

Bookmark the permalink.