Мъглавата империя

Posted 7 years ago by SuperAdmin

Винай Лал

Внукът на Тамерлан, Бабар, който от майка си е слязъл от известния Дженгиз хан, дойде в Индия през 1526 г. по искане на индийски губернатор, който потърси помощта на Бабар в борбата му срещу Ибрахим Лоди, последният главата на Делхи Султанат. Бабар побеждава Лоди в Панипат, недалеч от Делхи, и така дойде да установи Mughal империята в Индия. Бабар управлявал до 1530 г. и бил последван от неговия син Хумайун, който даде на империята първите си отличителни белези. Но той е синът на Хумайун, Акбар Велики, който обикновено е описан като славата на империята. Акбар царува от 1556 до 1605 г. и разширява своята империя на запад като Афганистан и на юг като река Годавари. Акбар, макар и мюсюлманин, е запомнен като толерантен владетел и дори е започнал нова вяра, Din-i-Ilahi, която е опит да се съчетае ислямът с хиндуизма, християнството, джайнизма и други вероизповедания. Той спечели над хиндуистите, като ги нарече на важни военни и граждански позиции, като им даде почести и се ожени за индуски принцеса.

 

Радва се при раждането на принц Салим (Джахангир). Mughal, c. 1590. (Кликнете за голям изглед на изображения.)

Кбар е наследен от сина му Салим, който е носил титлата Джахангир . По време на управлението му (1605-1627 г.), Джахангир консолидира печалбите, направени от баща си. Съкровищната култура на могъците процъфтява под неговото управление; подобно на неговия велик баща Бабар, той имал интерес към градините, а картината на Мъгъл вероятно е достигнала своя зенит по времето на Джахангир. Джахангир се оженил за Нур Джахан, “Светлината на света”, през 1611 г. Малко след смъртта му през октомври 1627 г. неговият син, Шах Джахан, успявал на трона. Той наследи една огромна и богата империя; а в средата на века това беше може би най-голямата империя в света, проявяваща степен на централизиран контрол, рядко срещана преди. Шах Джахан изостави изключително богато архитектурно наследство, което включва Тадж Махал и стария град Делхи, Шахянабад. Тъй като той очевидно лежеше умира през 1658 г., избухнала една последователна война между четиримата си сина. Двамата основни претенденти на трона бяха Дара Шикох, който беше подкрепян от онези благородници и офицери, които бяха посветени на еклектичната политика на предишни владетели, и Аурангзеб , който беше облагодетелстван от могъщи мъже, по-склонни да превърнат Мурската империя в ислямска държава, подчинена на законите на Шариата. Това е Аурангзеб, който триумфира и въпреки че Mughal Empire видя още по-нататъшно разширяване в ранните години на своето дълго царуване (1658-1707), от по-късната част на седемнадесети век империята започва да се разпада.

Урангзеб остава силно противоречива фигура и никой монарх не е бил по-подчинен на комунистическото четене на индийската история. Той се възхищава от мюсюлмански историци за прилагането на закона на шариата и за отричане на политиките, преследвани от Акбар; сред хиндуисти, миряни и историци, той е запомнен като мюсюлмански фанатик и фанатик. В този случай, далечната империя на Аурангбеб в крайна сметка избягваше разбирането му и изглежда, че сред селското стопанство е създадено значително недоволство. След смъртта на Аурангзеб през 1707 г. много от неговите васали се утвърждават като суверенни владетели и така започва периодът на т.нар. “Наследнически държави”. Мурската империя оцелява до 1857 г., но нейните владетели били, след 1803 г., пенсионери от Източно-индийската компания. Последният император, сенилният Бахадур Шах Зафар, бил поставен под съд, за да се води войската на бунтовниците от 1857 г. и за подбудителство. Той беше осъден и транспортиран до Рангун, за да прекара остатъка от живота си на извънземна почва.

Мурската империя, 1526-1707         Източник: Ф. Робинсън, Атлас на ислямския свят от 1500 (Оксфорд, 19822), стр.59.

Copyright with this piece in English vests in the author, Vinay Lal.
Original source: http://southasia.ucla.edu/history-politics/mughals-and-medieval/

Bookmark the permalink.